Hoi, ik ben Noortje

Mijn naam is Noortje, een enthousiaste Noord-Hollandse die niet op haar mondje is gevallen (al weet Petra me nog regelmatig bijna te laten struikelen). Ik hou ervan om het avontuur aan te gaan en nieuwe dingen te ontdekken, onbekende verhalen te horen. Dit sijpelt zowel in mijn privé (wat ik nu even buiten beschouwing laat) als mijn professionele leven door.

Drie jaar geleden ben ik afgestudeerd als basisarts en sindsdien heb ik op verschillende fantastische plekken gewerkt. In de forensische psychiatrie (waar onder andere mensen met TBS-titels behandeld worden), in het verpleeghuis (waar de zorg op zoveel andere domeinen dan het medische plaatsvindt) en in een ambulant team dat jonge mensen met een eerste psychose behandelt (en alles wat daarbij komt kijken). Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk voor de stichting iMMO (instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek). Deze stichting levert een bijdrage aan de bescherming van de mensenrechten, door het uitvoeren van allerlei onderzoeken bij vermoede slachtoffers van marteling en inhumane behandeling.

Op al deze plekken hoor je verhalen. Mensen zijn zoveel meer dan welke ziekte ze hebben, dan wat ze hebben meegemaakt of wat ze hebben gedaan of gelaten. Ik heb een grote passie voor de gezondheidszorg, maar de passie die ik heb voor de mensen die ik daarin tegenkom is groter. Ik hoop met deze podcast de menselijkheid een beetje terug te brengen in het medische, hopelijk met wat luchtigheid en humor! 

En ik ben Petra

Mijn naam is Petra, net als Noortje ook enthousiast maar dan een Zuid-Hollandse. En al van jongs af aan fervent handbalster. De handbalclub is ook waar Noortje en ik elkaar hebben leren kennen (vooral in de derde helft, want op het veld was het niet veel soeps).

 De passie voor de zorg is er altijd geweest. Na de studies Medische Natuurwetenschappen, Bewegingswetenschappen en Gezondheidswetenschappen was ik eindelijk klaar met studeren (ja, ik kon nog ‘studiehoppen’ want ik studeerde nog voor het leenstelsel). En inmiddels werk ik al een tijdje als consultant in de gezondheidszorg. Daar geef ik strategisch advies aan allerlei klanten binnen ons zorgstelsel. Denk o.a. aan zorgaanbieders (ziekenhuizen, ouderenzorg, GGZ, jeugdzorg, gehandicaptenzorg), overheidsinstanties (gemeenten, het ministerie van VWS, RIVM) of private organisaties. Ik heb daarmee een helicopterview over ons zorgsysteem en zie wat voor goede zorg we hebben in Nederland, maar ook waar het beter kan. Ik vind bijvoorbeeld dat het zorgaanbod soms nog te somatisch is ingestoken - er mag best wat meer oog zijn voor alles wat er bij ‘ziek zijn’ nog meer komt kijken (ik vind overigens nog heel veel meer, maar dat mocht er niet in van Noor).

 Die mening komt overigens ergens vandaan, want tijdens mijn studententijd kreeg ik Type 1 Diabetes. Dus ja, ik was één van die mensen die zich onschendbaar voelde als het op gezondheid aan kwam. En toen werd ik plots ziek. Ik ervaar dagelijks dat een chronische ziekte zoveel meer is dan alleen bloedwaarden monitoren. Daarom vind ik het zo mooi om het gesprek met anderen hierover aan te gaan. Hoe ervaren zij dat? En durf ik zelf de vragen te stellen die anderen mij niet durven te stellen? De podcast is een mooie manier om dat wat áchter ziek zijn schuil gaat ook zichtbaar te maken. En iedereen ervaart dat weer anders. Ik zou zeggen; luister en leer!

ziekeverhalen@gmail.com

Lijkt het je leuk een podcast op te nemen? Heb je een vraag?

Stuur ons een mail!

ziekeverhalen@gmail.com